Dobar primjer? Kako Legrad na sjeveru Hrvatske nekonvencionalnim metodama privlači nove stanovnike prodajom kuća za samo 13 centi

Legrad, malo mjesto na sjeveru Hrvatske, nudi kuće po cijeni od samo 13 centi kako bi privuklo nove stanovnike. Inicijativa, započeta 2018., već donosi prve rezultate, a općina nastavlja s novim krugovima prodaje nekretnina.

Dobar primjer? Kako Legrad na sjeveru Hrvatske nekonvencionalnim metodama privlači nove stanovnike prodajom kuća za samo 13 centi
Photo by: Domagoj Skledar - ilustracija/ arhiva (vlastita)

Općina Legrad, smještena na sjeveru Hrvatske uz granicu s Mađarskom, već nekoliko godina privlači pažnju javnosti svojim nekonvencionalnim pristupom demografskoj obnovi. Ovaj mali gradić s oko 2000 stanovnika suočava se s istim problemom kao i mnoge druge ruralne zajednice u Hrvatskoj – iseljavanjem mladih, starenjem populacije i opadanjem broja stanovnika. No, Legrad je pronašao kreativno rješenje za ovaj izazov: prodaju kuća po simboličnoj cijeni od samo 13 centi.

Inicijativa je pokrenuta 2018. godine, kada je općina prvi put ponudila nekoliko kuća po cijeni od jedne kune. Cilj je bio privući mlade obitelji koje bi oživjele ovaj kraj, a rezultati su već vidljivi. Naime, nekoliko kuća je već prodano, a obitelji koje su se doselile dodatno su pridonijele porastu broja djece u lokalnom vrtiću, što je bio jedan od glavnih ciljeva programa.

Kako bi se kvalificirali za kupnju ovih povoljnih nekretnina, zainteresirani moraju ispuniti određene uvjete. Kupci moraju biti mlađi od 45 godina, u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici te ne smiju posjedovati druge nekretnine. Također, važan je uvjet i da kupci nemaju kazneni dosje. Ovi kriteriji osmišljeni su kako bi se potaknula doseljavanje mladih obitelji koje će dugoročno doprinijeti revitalizaciji zajednice.

Legrad nije jedina zajednica koja koristi ovakve metode za privlačenje novih stanovnika. Slični primjeri mogu se pronaći i u Italiji, gdje su neka manja mjesta nudila nekretnine za simboličnu cijenu od jednog eura, kako bi privukla nove stanovnike i obnovila svoja naselja. No, Legradov model specifičan je po tome što uključuje i subvencije za renovaciju kuća, čime se dodatno smanjuju troškovi za nove vlasnike.

Ova inicijativa, iako ne može riješiti sve demografske probleme Hrvatske, pokazuje kako lokalne vlasti mogu pronaći kreativna rješenja za izazove s kojima se suočavaju. Uspjeh programa u Legradu mogao bi poslužiti kao inspiracija i drugim općinama koje se bore s iseljavanjem i padom broja stanovnika.

Za one koji traže priliku za novi početak u mirnijoj sredini, Legrad nudi mnogo više od samo jeftine nekretnine. Ovaj gradić pruža priliku za život u zajednici koja je odlučna oživjeti svoj kraj, a uz podršku lokalne vlasti i zajednice, novi stanovnici imaju priliku biti dio te transformacije.

Budućnost Legrada ovisi o uspjehu ovakvih inicijativa, ali već sada je jasno da je ovaj mali gradić na pravom putu da postane primjer kako kreativne ideje mogu donijeti veliku promjenu u malim zajednicama.

Preporučeni smještaj u blizini:

Kreirano: nedjelja, 25. kolovoza, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.