Hrvatska kao domaćin velikih međunarodnih sportskih natjecanja: Javni poziv za sufinanciranje i razvoj sporta u 2025. godini

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske otvorilo je Javni poziv za sufinanciranje međunarodnih sportskih natjecanja, čime se potiče razvoj sporta i promocija Hrvatske kao atraktivne sportske destinacije. S proračunom od gotovo dva milijuna eura, cilj je podržati organizatore koji će Hrvatsku učiniti središtem sportskih događanja.

Hrvatska kao domaćin velikih međunarodnih sportskih natjecanja: Javni poziv za sufinanciranje i razvoj sporta u 2025. godini
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske raspisalo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje međunarodnih sportskih natjecanja planiranih za 2025. godinu. Ova inicijativa ima za cilj potaknuti razvoj sporta i promociju Hrvatske kao atraktivne destinacije za sportske manifestacije.

Ukupan proračun predviđen za ovaj poziv iznosi 1.968.533,00 eura, osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Osim toga, za tri velika sportska događaja u 2025. godini, uključujući svjetska prvenstva u rukometu i hrvanju te poznatu biciklističku utrku Cro Race, već su osigurana sredstva u iznosu većem od 9 milijuna eura. Ministar turizma i sporta Tonči Glavina istaknuo je važnost ovih natjecanja ne samo za popularizaciju sporta već i za jačanje imidža Hrvatske kao turističke destinacije.

Ciljevi i strategije
Ovaj Javni poziv usmjeren je na podršku organizatorima koji planiraju dovođenje međunarodnih sportskih manifestacija u Hrvatsku. Očekuje se da će ovakvi događaji povećati interes za sport među lokalnim stanovništvom te privući turiste iz cijelog svijeta, čime se dodatno jača lokalna ekonomija. Natjecanja koja će biti podržana trebaju imati proračun veći od 300.000,00 eura, a prijavitelji mogu zatražiti sufinanciranje između 100.000,00 i 600.000,00 eura po natjecanju. Sufinanciranje može pokriti do 60% ukupnih troškova organizacije.

Kriteriji i uvjeti prijave
Prijavitelji moraju ispuniti određene kriterije kako bi se kvalificirali za sufinanciranje. To uključuje registraciju u odgovarajućim registrima kao što su Registar udruga i Registar neprofitnih organizacija. Također, moraju osigurati sredstva iz drugih izvora koja će pokrivati najmanje 40% ukupnog iznosa potrebnog za organizaciju natjecanja. Prihvatljivi troškovi obuhvaćaju smještaj i prehranu sportaša, najam sportske opreme, zdravstvene usluge, osiguranje natjecanja, te promidžbene aktivnosti koje ne prelaze 10% ukupnog iznosa sufinanciranja.

Postupak prijave i rokovi
Prijave se podnose elektroničkim putem kroz Nacionalni informacijski sustav u sportu (NISUS). Prijavitelji su dužni otvoriti korisnički račun na sustavu te ispuniti potrebne obrasce i priložiti dokumentaciju koja dokazuje ispunjenje svih uvjeta. Rok za podnošenje prijava je 8. rujna 2024. godine, a više informacija i upute za prijavu dostupne su na službenoj web stranici Ministarstva turizma i sporta.

Dodatne informacije
Ministarstvo turizma i sporta aktivno radi na unaprjeđenju sportske infrastrukture te podržava projekte koji doprinose razvoju lokalnih zajednica kroz sport. Očekuje se da će sufinancirana natjecanja potaknuti ne samo sportske aktivnosti, već i edukativne programe za mlade, promovirajući tako zdrav način života i aktivno sudjelovanje u društvu. U posljednjih nekoliko godina, broj međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj značajno je porastao, čime se stvara pozitivna slika Hrvatske kao zemlje koja cijeni sport i njeguje talente.

Osim financijske potpore, Ministarstvo također pruža logističku podršku organizatorima natjecanja, olakšavajući time cjelokupni proces organizacije i osiguravajući visoku razinu kvalitete izvedbe. Očekuje se da će ovaj Javni poziv privući velik broj prijava te doprinijeti daljnjem rastu sportskog turizma u zemlji.

Svi zainteresirani organizatori sportskih natjecanja pozvani su da se prijave i iskoriste ovu priliku za sufinanciranje te tako pridonesu promociji sporta i Hrvatske kao centra sportskih događanja.

Kreirano: subota, 03. kolovoza, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.