Vlada donijela niz ključnih odluka o obnovi potresom pogođenih područja, regulaciji kratkoročnog iznajmljivanja i podršci poljoprivrednicima

Na sjednici Vlade donesene su važne odluke o obnovi potresom pogođenih područja, uvođenju novih pravila za kratkoročno iznajmljivanje stanova te otpisu kredita poljoprivrednicima. Ove mjere imaju za cilj dugoročno poboljšanje kvalitete života u Hrvatskoj.

Vlada donijela niz ključnih odluka o obnovi potresom pogođenih područja, regulaciji kratkoročnog iznajmljivanja i podršci poljoprivrednicima
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici donijela je niz ključnih odluka vezanih za sektor graditeljstva, obrazovanja te upravljanje državnim resursima. Jedna od najvažnijih odluka odnosi se na regulaciju kratkoročnog iznajmljivanja stanova, kao i uvođenje strogih sankcija za neovlaštene nadogradnje zgrada. Ove odluke imaju dugoročne implikacije na stambeni sektor u Hrvatskoj, osobito u urbanim sredinama gdje su cijene stanovanja već odavno pitanje od javnog interesa.

Napredak u obnovi potresom pogođenih područja
Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, izvijestio je o najnovijim aktivnostima na obnovi potresom pogođenih područja. U proteklih mjesec dana, dovršena je izgradnja 13 zamjenskih obiteljskih kuća, od čega su tri na području Zagreba, a 10 na Banovini. Ova obnova je ključni dio napora Vlade da osigura povratak stanovnika u njihove domove, te smanji posljedice razornog potresa koji je ostavio brojne obitelji bez krova nad glavom.

Ministar Bačić dodatno je naglasio da su vladinom odlukom osigurana financijska sredstva u iznosu od 524 milijuna eura za dovršetak 217 projekata financiranih iz Fonda solidarnosti. Sredstva su raspoređena na tri ključna ministarstva - Ministarstvo znanosti i obrazovanja (186 milijuna eura), Ministarstvo zdravstva (203 milijuna eura) te Ministarstvo kulture i medija (205 milijuna eura). Ova sredstva će omogućiti nastavak vitalnih projekata obnove, uključujući škole, zdravstvene ustanove i kulturne objekte, čime će se poboljšati kvaliteta života u pogođenim područjima.

Povećanje stambenog fonda Sisačko-moslavačke županije
Ministar Bačić također je izvijestio o sastanku Vlade sa županima, održanom u Sisku, gdje su županijske vlasti i građani informirani o napretku obnove i revitalizacije Banovine. U sklopu ovih aktivnosti, na području Sisačko-moslavačke županije gradi se 59 višestambenih zgrada, što će značajno povećati stambeni fond te županije. Očekuje se da će se izgradnjom ovih zgrada osigurati više od tisuću novih stanova, što je važan korak u rješavanju stambenog pitanja u ovoj županiji, koja je jedna od najteže pogođenih potresom.

U Sisku je 31. srpnja započelo rušenje stare višestambene zgrade u ulici Hrvatskog narodnog preporoda. Na mjestu ove zgrade bit će izgrađena nova, moderna zgrada koja će biti potpuno energetski obnovljena. Vrijednost ove investicije iznosi 20,3 milijuna eura, a očekuje se da će nova zgrada znatno poboljšati standard stanovanja u ovom dijelu grada. Ova investicija samo je jedna od mnogih koje su planirane u okviru obnove potresom pogođenih područja.

Upravljanje i održavanje zgrada pod novim zakonskim okvirom
Vlada je usvojila prijedlog novog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, koji donosi niz važnih noviteta. Među najznačajnijim promjenama je sufinanciranje obnove fasada i ugradnje liftova, te uvođenje sankcija za neovlaštene nadogradnje zgrada. Prema ovom zakonu, svi suvlasnici zgrada s tri ili više katova moći će uz podršku države ugraditi liftove, što će značajno poboljšati pristupačnost i kvalitetu života stanara, osobito starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Zakon također predviđa kazne za neovlaštene nadogradnje zgrada, te ograničava prenamjenu stanova za kratkoročno iznajmljivanje bez suglasnosti 80 posto suvlasnika. Ova mjera ima za cilj očuvanje stambene namjene zgrada u urbanim područjima, gdje je sve veći dio stambenog fonda prenamijenjen za turističke svrhe. Ograničavanje prenamjene stanova posebno je važno za očuvanje dostupnosti i priuštivosti stanovanja u gradovima, gdje cijene najma i prodaje stanova rapidno rastu zbog povećane potražnje za kratkoročnim najmom.

Zajednica suvlasnika kao pravna osoba
Jedna od ključnih novina novog zakona je i uvođenje zajednice suvlasnika kao pravne osobe. Ova mjera olakšat će donošenje odluka o upravljanju i održavanju zgrada, smanjujući potrebnu većinu suvlasnika za donošenje odluka o hitnim popravcima, investicijskom održavanju i imenovanju upravitelja. Također, država će sufinancirati obnovu fasada u središtima gradova s 33 posto ukupne vrijednosti radova, čime će se osigurati očuvanje povijesnih zgrada i poboljšati vizualni identitet urbanih jezgri.

Nadzor bespravne gradnje
Kako bi se poboljšao nadzor nad bespravnom gradnjom, Vlada je u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o građevinskoj inspekciji. Ministar Bačić je objasnio da unatoč angažmanu Državnog inspektorata, bespravna gradnja i dalje predstavlja ozbiljan problem u Hrvatskoj, djelomično zbog nedostatka građevinskih inspektora. Stoga je predloženo da se u sprječavanje nelegalne gradnje uključe i komunalni redari, koji će imati ovlasti zaustaviti nelegalne radove, naplatiti kazne i obavijestiti Državni inspektorat.

Financijska podrška poljoprivrednicima
Vlada je odlučila otpisati kredite poljoprivrednicima čija naplata nije izvjesna. Državni tajnik Marinko Beljo izvijestio je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva odobrilo ukupno 16.540 kredita u vrijednosti 842 milijuna kuna za poljoprivrednike između 1991. i 2006. godine. Odluka o otpisu duga odnosi se na 101 kredit, čija ukupna vrijednost iznosi 5,62 milijuna eura. Ova mjera ima za cilj smanjiti financijski teret poljoprivrednika i olakšati im poslovanje u sve zahtjevnijem gospodarskom okruženju.

Pripreme za novu školsku godinu
Uoči početka nove školske godine, Vlada je donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola te dodatnih obrazovnih materijala za osnovne škole. Ovaj potez osigurava svim učenicima jednak pristup obrazovnim resursima, bez obzira na financijsku situaciju njihovih obitelji. Financiranje će biti osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, čime se potvrđuje opredijeljenost Vlade da obrazovanje ostane dostupno svima.

Dubravka Šuica kao kandidatkinja za Europsku komisiju
Dubravka Šuica, dugogodišnja zastupnica u Europskom parlamentu, predložena je kao kandidatkinja Republike Hrvatske za članicu Europske komisije u novom mandatnom razdoblju od 2024. do 2029. godine. Njezin dosadašnji rad i iskustvo u europskim institucijama prepoznati su kao ključni faktori za nastavak uspješnog predstavljanja Hrvatske na europskoj razini.

Zaštita okoliša i gospodarski razvoj
Vlada je dala suglasnost Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekta Uspostava Posjetiteljskog centra Veje more na području Parka prirode Lastovsko otočje. Ovaj projekt ima za cilj očuvanje prirodnih resursa i poboljšanje turističke ponude na ovom atraktivnom otočju. Također, donesena je odluka o izvođenju radova eksploatacije građevnog pijeska i šljunka na eksploatacijskom polju Hrastovljan, čime će se potaknuti gospodarski razvoj i otvoriti nova radna mjesta.

Memorijalna utakmica u sjećanje na Dražena Petrovića
Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad Memorijalnom utakmicom u sjećanje na Dražena Petrovića, koja će se održati 5. rujna 2024. godine u Areni Zagreb. Ministarstvo turizma i sporta sufinancirat će ovaj događaj s 310.000 eura, čime će se odati počast jednom od najvećih sportskih legendi Hrvatske. Dražen Petrović, kao jedan od najpoznatijih hrvatskih košarkaša, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu sporta, a ovaj memorijalni događaj prilika je da se ponovno prisjetimo njegovih postignuća i doprinosu hrvatskoj košarci.

Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti
Vlada je također prihvatila pokroviteljstvo nad prvom konferencijom Nacionalnog koordinacijskog središta za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti. Konferencija će se održati u Zagrebu od 18. do 19. rujna 2024. godine, a Vlada je izrazila podršku daljnjem razvoju kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj, naglašavajući važnost zaštite informatičke infrastrukture u sve povezanijem i digitaliziranijem svijetu. Prihvaćanjem ovog pokroviteljstva, Vlada nije preuzela financijske obveze, ali je pokazala svoju predanost jačanju kibernetičke sigurnosti na nacionalnoj razini.

Vladina mišljenja o zakonodavnim prijedlozima
Na sjednici Vlade iznijeta su mišljenja o nekoliko važnih zakonodavnih prijedloga. Među njima je i prijedlog izmjena Zakona o računovodstvu, kojeg je podnio zastupnik Nikola Grmoja. Vlada je preporučila njegovo neprihvaćanje zbog dodatnog administrativnog opterećenja koje bi prijedlog nametnuo malim i srednjim poduzetnicima. Također, prijedlog zakona kojim se predlaže zabrana vlasništva na poljoprivrednom zemljištu za strane pravne i fizičke osobe, uključujući i one iz država članica Europske unije, ocijenjen je kao neusklađen s europskim zakonodavstvom. Vlada je stoga preporučila da se prijedlog ne prihvati.

Prijedlog zakona o zabrani glifostata, kojeg je također predložio zastupnik Miro Bulj, podsjetio je Vladu na već postojeću zabranu primjene glifostata na određenim javnim površinama. Ova zabrana uključuje zelene površine, parkove, sportske terene, školska igrališta, područja u blizini zdravstvenih objekata, te područja ekološke mreže Natura 2000. Vlada je istaknula da je zabrana glifostata dio šireg zakonskog okvira o održivoj uporabi pesticida i zaštiti javnog zdravlja.

Kreirano: petak, 23. kolovoza, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.